Ortodonti

Ortodonti

Ortodontik tedavi nedir?

Ortodonti dişlerin çapraşıklıklarını, çene kemiklerinin birbirleri ve kafa kemikleri ile ilişkisini inceleyen ve bunlara bağlı mevcut problemlerin teşhisini koyan bilim dalıdır. Ortodontik tedavi de bu sistemde oluşan bozuklukları tedavi etme şeklidir.

Ortodontik problemlere ne sebep olur?

Ortodontik problemlerin çoğu kalıtsaldır. Bu genetik problemler arasında çenede yer darlığı, diestemalar, fazla veya eksik dişler, çene büyüme sorunları yer alır. Maloklüzyonlar, başparmak veya parmak emme, diş hastalıkları, kazalar ve süt dişlerinin erken veya geç kayıpları ise ortodontik problemlere yol açar.

Tedavi neden bu kadar önemli?

Çarpık ve çapraşık dişlerin temizlenmesi ve bakımı zordur. Kötü bir ısırık, diş yüzeylerinin anormal aşınmasına neden olabilir. Çiğneme ve konuşmanın bozulmasıyla birlikte, destekleyici kemik ve diş eti dokusu üzerinde aşırı strese neden olur. Tedavi görülmediği taktirde birçok sorun daha da kötüleşir ve zaman birlikte ek tedaviler gerektirebilir.

Çocuklar ne zaman ortodontik check-up yaptırmalıdır?

İlk ortodontik kontrol sürekli dişlenmenin başladığı 6-7 yaşlarında yapılır. 7 yaşından önce kontrole gelinmenin önemi ise bu yaşa kadar ortaya çıkan çene büyümesi ve sürmüş dişlerle ilgili sorunları tespit ederken bazı süt dişleri hala mevcut olur. Bu önemli çünkü bazı ortodontik problemlerin düzeltilmesi daha kolay ve hızlı olur.

Yetişkinler ortodontik tedaviden fayda görebilir mi?

Ortodontik tedavi hemen her yaşta başarılı olabilir. Sanılanın aksine sağlıklı bir diş eti ile her yaşta dişleri hareket ettirmek mümkündür. Ancak erken teşhis edilen anomalilerin tedavi opsiyonları daha fazla olduğu için mutlaka bir ortodontist tarafından erken yaşta muayene olunması gerekmektedir.

Tedavideki rolüm nedir?

Ortodontik tedavi hasta ve doktorun iş birliği ile yürütülmesi gereken bir tedavidir. Ortodontist dişlerinizi uygun konuma getirmek için hafif basınç kullanan çıkarılabilir lastikleri kullanabilir. Hastaya verilen talimatlar ile düzenli olarak takması gerekmektedir. Hasta için ortodontik tedavi her zaman ortodontistin takibini gerektirir.

Talimatları uygulama

Planlanmış ortodontik randevulara düzenli olarak gelmek.

Mükemmel ağız hijyeni sağlamak.

Ortodontik tedavi sırasında dişlerin çürüme riski artar, bu nedenle diş tellerininin altında besin artığının birikmemesi çok önemlidir. Her yemek sonrası mutlaka temizlenmelidir. Arayüz fırçaları ve özellikle ağız duşu kullanımı bu riski en aza indirecektir.

Tedavi ne kadar sürer?

Ortodontik tedaviye ihtiyacı olan hastalarda genellikle 1,5-2 yıl aktif tedavi sürer. Tedavi şekline, hastanın yaşına ve kooperasyonuna göre değişir. Daha kısa olabildiği gibi tedavi süresi uzayabilir.

Tedavi maliyeti ne kadar?

Ortodontik tedavinin maliyeti birçok faktöre bağlı olacaktır. Sorunun ciddiyeti, karmaşıklığı gibi faktörler ve tedavi süresi. Ortodontistiniz ile tedaviye başlamadan önce tedavi maliyetini ve finansman seçeneklerinizi tartışın.

Gülümsemek dünyaya merhaba demektir

Dişlerinizin hizalanması aynı zamanda diş sağlığınızın önemli bir bölümüne açılan penceredir. Herkes güzel dişlerle doğmaz. Çarpık dişler veya dişler arasındaki boşluklar bir kaynak olabilir. Utanç veya özgüvensizliğe yanlış hizalanmış "maloklüzyon" olarak adlandırılan dişler ve çeneler de yol açabilir. İyi haber şu ki ortodontik tedavi bunları düzeltebilir.

Gülümsemek, sağlıklı güzel bir hayat için.

Diş telleri takılırken ağrı hissedilir mi?

Diş telleri ilk yerleştirildiğinde veya ortodontistiniz diş tellerinizi ayarladıktan sonra hafif bir rahatsızlık hissedebilirsiniz. Ortodontistinizin önereceği ağrı kesici ile iki-üç gün içinde daha iyi hissedeceksiniz.

Ortodontik bozukluğu önlemek için alınan tedbirler

Düzenli olarak diş hekimi kontrolleri şarttır. Süt dişlemeyle birlikte düzenli olarak flor uygulanması ve daimi azı dişlerine fissür örtücü veya benzeri koruyucu uygulamalar uygulanması gereklidir. Ayrıca erken kaybedilen süt dişleri yerine daimi dişler sürene kadar yerlerinin korunması gereklidir bunun için de yer tutucu yapılması gerekmektedir. Parmak emmek, uzun süreli biberon kullanmak, ağız solunumu yapmak gibi kötü alışkanlıklardan da çocukları en geç 4 yaşına kadar vazgeçirmek gerekir. Bu yaştan sonra çene yüz gelişimindeki bozukluklar kalıcı olmaktadır.

Anahtar Kelimeler

tokat diş kliniği, tokat acil diş, tokat diş, tokat diş klinik, tokat cs diş kliniği, tokat estetik diş hekimliği, tokat bonding diş tedavisi, tokat implant, tokat protez diş, tokat diş kaplama, tokat zirkonyum, tokat diş hekimi, tokat tokat diş, tokat dişim ağrıyor, tokat porselen diş, tokat diş beyazlatma, tokat bleaching, tokat kanal tedavisi, tokat diş eti hastalıkları tedavisi, tokat diş çekimi, tokat diş taşı (tartar) temizliği, tokat diş dolgu tedavisi