Bonding Diş Tedavisi
Bonding nedir?
Bonding, kelime kökeni olarak yapıştırma ya da tutturma anlamına gelmektedir. Günümüzde ise diş hekimlerinin estetik diş uygulamalarından bir tanesidir. Dişlerin estetik görülmesi adına “Bonding uygulaması” yapılmaktadır.
Bonding ne demek?
Bonding uygulaması; kırık, çürük ya da çentikli dişlerin kompozit malzeme ile onarılması ve eski estetik görüntüsüne kavuşması işlemidir. Diş ve ağız sağlığını korumak ve düzeltmek için yapılan, bunları yaparken aynı zamanda estetik bir gülüş olanağı sağlayan bir işlemdir. Bonding uygulaması sonucunda dişlerinizdeki şekil bozuklukları giderilecek, bununla birlikte dişlerin daha beyaz bir görünüme sahip olacaktır.
Bonding diş nedir?
Dişlerde darbe veya çürük nedeni ile oluşan madde kaybını gidermek, diş aralarındaki boşluğu kapatmak veya dişte oluşmuş renklenmeyi, doku bozukluğunu gidermek için bonding uygulaması tercih edilir. Diş estetiğini sağlayan bu tedavi çoğu zaman tek seansta ve kısa sürede uygulanıp bitirilir.
Dişe zarar vermeden sadece dış yüzeyine, dişe uygun renkte dolgu malzemesi ekleyerek yapılan oldukça iyi bir yöntemdir. Kişi bir gün içinde hem çürüklerden hem de dişler arasındaki boşluklardan kurtulabilir. Gülüş tasarımı ile diş hekiminin heykel tıraş gibi güzel gülüş tasarlamasını sağlayan etkili, ucuz ve hızlı bir yöntemdir. Bonding diş fiyatları, işlem uygulanacak diş sayısına ve yapılması gereken işlemin boyutuna göre değişiklik gösterebilir.
Bonding Uygulaması Nasıl Yapılır?
Bonding uygulaması ile estetik diş görünümü sağlanması adımları şu şekildedir;
Öncelikle dişler temizlenir.
Dişlerdeki çürükler giderilir, yüzeyde tutuculuğu arttırmak için pürüzlendirme yapılır. Sonuç olarak bu işlem bonding dediğimiz tutucu ajanı kulanarak dişteki kusurları kapatmak için diş rengindeki dolgu materyalinin dişe yapıştırılması işlemi olduğu için pürüzlü yüzey çok önem taşımaktadır.
Yine tutuculuğu güçlendirmek için bu pürüzlü yüzeyleri derinleştirecek asit uygulaması yapılır.
Asit belli bir süre uygulandıktan sonra su ile yıkanır, kurutulur ve bu sayede bonding materyali için temiz, kuru yüzey elde edilmiş olunur.
Bu yüzeye mikro fırça yardımı ile bonding uygulandıktan sonra ışık ile sertleşmesi sağlanır.
Bağlayıcı ajan olan bonding’in bu şekilde uygulanması sonrasında diş renginde seçilen farklı tabakalarda farklı özellikteki dolgu materyalleri ile kişiye kaybettiği veya hayal ettiği estetik diş görüntüsü sağlanır.
Burada hekimin yeteneği ve kullandığı materyallerin kalitesi de son derece önemlidir. Dişlerimiz dişetinden başlayarak uç noktasına kadar farklı renk ve özelliktedir. Ayrıca dıştan içe de farklı özellikteki tabakalardan oluşmaktadır, bu sebeple kullanılan dolgu materyalleri de bu tabakaların özelliklerine ve renklerine uyan çeşitlilikte olmalıdır. Bununla pirlikte porselen yaprak diş kaplama işlemi hakkında detaylı bilgi almak için laminate veneer adlı sayfamızı inceleyebilirsiniz.
Yani dişin iç tabakasına uygulanacak dolgu materyali ile dışına uygulanacak dolgu materyali farklı özellikte olmalıdır. Buradaki amaç diş dokularını çok iyi taklit edebilecek materyaller ile dişin yeni dizaynını yapmaktır.
Bonding Tedavisinin Süresi Nedir?
Bonding uygulaması, gülüş tasarımı işlemi yaptıracak olanlar için tek seanstır. Hastalar bir gün içinde istenilen gülüşe sahip olur. Fakat hastanın dişetlerinde problem ve kanama var ise bonding uygulamasına geçilmeden önce diş eti tedavisi uygulanmalıdır. Yeteri kadar iyileşme sağlandıktan sonra bonding uygulaması yapılmalıdır. Buradaki iyileşmeden kasıt dişetlerinin kanamasız ve açık pembe renkte olmasıdır. Bunun için gerekirse birkaç gün beklenmelidir. Dişetleri sağlığına kavuşmadan bonding uygulaması sağlıklı ve verimli olmayacaktır çünkü işlemler esnasında dişetinde meydana gelen kanama tedavinin gidişatını olumsuz etkileyecektir.
Dişe yapılması gereken başka işlemleriniz var ise (kanal tedavisi gibi) önce bu işlemler yapılır daha sonra bonding uygulamasına geçilir. Bir seansta hasta dişleri arasındaki boşluktan veya çürükler mevcut ise çürüklerden kurutulabilir. Dişleri kısa ise bu uygulama ile dişler belli ölçülerde uzatılabilir. Özetle, hasta kısa yoldan ve daha az maliyet ile basit bir şekilde gülüş tasarımı yaptırabilir.
Bonding Uygulaması Avantajları
Dişlere yeni şekiller verilir.
Dişler kesilmez.
Dişlerdeki aralıklar diş kesilmesi olmadan, kaplamaya gerek kalmadan tamamlanır.
Gülüş tasarımı yapılmasına imkan tanır.
Kısa dişler uzatılabilir ve daha genç görünüme sahip olunabilir.
Kısa sürede uygulanır.
Dişlerde sarılık varsa giderilebilir ve diğer dişler ile uyumlu hale gelir.
Anormak küçük dişler büyültülebilir,
Bonding uygulamasının maliyeti de oldukça uygundur.
Bonding Uygulaması Yapılırken Ağrı Olur Mu?
Bonding uygulaması estetik amaçlı yapılacaksa ağrı olmayacağı için anesteziye gerek yoktur. Yani diş arası kapatma, dişin boyunu uzatma, renk bozukluğunu giderme gibi genel itibari ile gülüş tasarımı uygulamalarını içeren işlemlerde anesteziye gerek duyulmamaktadır. Fakat bonding uygulaması çürük sebebi ile yapılacaksa ve bu çürük derin, dişin canlı olan sinir tabakasına (pulpa odasına) yakın ise anestezi yapmak gerekir. Anestezi sonrası yeterli uyuşukluk sağlandıktan sonra gerekli temizleme ve şekil verme işlemleri yapılıp bonding uygulamasına geçilir.
Bonding Uygulaması Sonrasında Nelere Dikkat etmeliyiz?
Uygulamadan sonra ağız bakımı her zamanki gibi büyük önem taşımaktadır. Çürük oluşumlarının önüne geçmek için günde 3 kez diş hekimlerinin tavsiye ettiği şekilde dişler fırçalanmalı, düzenli diş ip ve arayüz fırçası kullanmalıyız. Bunun dışında
Sert gıdalar ve kabuklu yiyekler konusunda azami hassasiyet gösterilmelidir. Fındık , antep fıstığı gibi kuruyemişleri dişlerimiz ile asla kırmamalıyız. Bonding uygulaması ön bölgedeki kesici işlerimize uygulandıysa buralarla sert lavaş gibi dürümleri ve ayva, elma gibi meyveleri ısırarak yemekten kaçınmalıyız.
6 ayda bir diş hekiminize gitmeli, genel muayene olunmalıdır.İşlem gören dişlerin muayenesinin aksaklığa yol açmadan erken dönemde giderilmesini sağlamalıyız.
Ağız bakımında en önemli konulardan biri olan diş ipi kullanımı diş aralarında çürük oluşumunu engeller. Bu sebeple özellikle işlem görmüş dişlerimizin aralarını mutlaka diş ipi ile temizlemeliyiz.
Bonding uygulamasında kendi dişimize en yakın materyaller tercih edilerek üretilen maddeler ile dişler tamamlandığı için ana dişimizi etkileyen her yiyecek ve içecek bonding uygulaması olan dişleri de etkileyecektir. Bu sebeple yapılan tavsiyelere uyum göstermek tedavinin kullanım ömrü ve konforu için son derece öenmlidir.
Bonding Uygulamasının Ömrü Kaç Yıldır?
“Bonding diş ne kadar dayanır?” diye soracak olursanız, bu hastadan hastaya ve dişlerinize gösterdiğiniz özene göre değişebilmektedir. Eğer doktor tavsiyesine uyarsanız, gerekli diş ve ağız temizliğine önem gösterirseniz ve belli aralıklarla diş hekiminize kontrole giderseniz bonding uygulamasının ömrü uzayacaktır.
Bonding Uygulamasında Gün Geçtikçe Sararmalar Olur mu?
Bonding uygulaması sonrası göstereceğimiz özen ve bakım ; sararmalar ve zamanla yüzeyde oluşacak bozuklukları minimuma indirecektir. Zamanla kendi ana dişlerimiz dahi şekil ve renk olarak değişiyorken ana dişimizin dokularını taklit etmek için dizayn edilip üretilen bonding ve dolgu malzemesinin ilk yapıldığı günkü görünümünü korumasını beklemek pek gerçekçi bir beklenti değildir. Kahve ve çay gibi dişlerde renklenmeye sebep olan içeceklerin ve sert yapılı, kabuklu yiyeceklerin aşırı tüketimi bonding uygulaması sonucunda kavuştuğumuz ideal görünümün zamanla bozulmasına neden olacaktır. Bu sebeple hem kendi doğal dişlerimizin hemde dişlere yapılan her türlü tedavi ve estetik uygulamanın uzun ömürlü olabilmesi için ağız bakımı ve beslenme alışkanlıklarımıza azami özen göstermeliyiz.
lkf
Sararan Dişlere Bonding Yapılır mı?
Bonding uygulaması, sararan, kırık ya da çentikli dişler için yapılmakta olan bir uygulamadır. Dişleri eski rengine kavuşturmak için kullanılabilir.
Küçük Diş Büyütme İşlemi Nasıl Yapılır?
Diş yapılarında karşılaşılan anormal küçüklükleri gidermek için diş kendi yapısında bulunan kompozit rezin ile bonding yapılabilir.
Bonding Fiyatları Ne Kadardır?
Bonding yapılacak olan dişlerin sayısına ve gereken işlemin boyutuna göre fiyat değişebilmektedir. Bu nedenle net bir fiyat vermek mümkün değildir.
Bonding Ne Kadar Dayanır?
Kompozit dolgular tahmini olarak 7-10 yıl kadar ağızda kalabilir. Bu zaman müşterinin diş sağlığına özen göstermesi ve tedaviyi uygulayan ekibin tecrübesi doğrultusunda değişebilmektedir.
Bonding Uygulamalarında Anesteziye Gerek Var mıdır?
Bonding uygulaması süreci içerisinde anestezi yöntemi kullanılmamaktadır.
Bonding Herkese Uygulanabilir mi?
Bonding uygulaması 7’den 70’e tüm yaş gruplarına kolay bir şekilde yapılabilmektedir. Çocuklar, yetişkinler, ergenler ve bunun gibi birçok yaş grubu gönül rahatlığı ile yaptırabilir.
Bonding Diş Kalıcı mı?
Bonding tedavisi kalıcı bir işlemdir ve genellikle yaklaşık 7-10 yıl boyunca kullanılabilmektedir.
Bonding Hangi Dişlere Uygulanır?
Bonding işlemi, hasar almış, çatlamış, yontulmuş veya kırık dişleri onarmak amacıyla uygulanır. Aralarında boşluk olan veya sararan dişlere de uygulanabilir.
Bonding Diş Zararlı mı?
Bonding işlemi dişlere herhangi bir zarar vermemektedir. Ancak, uygulamadan sonra dişlerinizin bakımına özen göstermelisiniz.
Anahtar Kelimeler
tokat diş kliniği, tokat acil diş, tokat diş, tokat diş klinik, tokat cs diş kliniği, tokat estetik diş hekimliği, tokat bonding diş tedavisi, tokat implant, tokat protez diş, tokat diş kaplama, tokat zirkonyum, tokat diş hekimi, tokat tokat diş, tokat dişim ağrıyor, tokat porselen diş, tokat diş beyazlatma, tokat bleaching, tokat kanal tedavisi, tokat diş eti hastalıkları tedavisi, tokat diş çekimi, tokat diş taşı (tartar) temizliği, tokat diş dolgu tedavisi